tisdag 27 november 2012

Den magiska kappan

I dag tänkte jag tipsa om en bok som passar för er som går på mellanstadiet. Boken heter Den magiska kappan och har i mitt tycke årets finaste bokomslag! Boken är skriven av Katarina Genar och det fina omslaget är ritat av illustratören Lina Bodén.

Den handlar om Livia som yller elva år. I födelsedagspresent får hon en röd kappa. Kappan är begagnad och köpt på en antikaffär men den vackraste kappa Livia sett. Den har fina sammetsknappar och passar perfekt.
Livias bästis Klara ser inte alls hur speciell kappan är. Tvärtom, hon tycker att den sticks och kliar och känns obehaglig. Livia funderar mycket över vem kappan har tillhört förut. Damen i affären där jackan är köpt berättar att kappan har haft jättesvårt att få en ny ägare. Alla som har köpt den har kommit tillbaka med den efter ett par dagar. Alla ting har en själ, säger damen. Kanske vill den här själen Livia något?

Dagen därpå på väg till skolan korsar Livia som vanligt kykogården. Plötsligt lägger hon märke till en gravsten som hon aldrig sett innan. Där vilar en flicka som bara blev elva år. Den flickan hette Elin och levde på 1930-talet. En gång fick en röd kappa med fina sammetsknappar....

Boken är mycket bra och spännande och griper tag i en. Jag rekommenderar alla att läsa den! /Susanne


Inga kommentarer: